Pčele radilice skupljaju pelud s cvjetova i oblikuju ih u grudice. Peludno zrnce sastoji se od jedne stanice koja ima dva omotača, unutarnji i vanjski.

Sastav peluda

Pelud u svom sastavu najviše sadrži bjelančevine, aminokiseline, fruktoze i glukoze te vrlo malo masti.

Pelud sadrži veliki broj različitih minerala npr. kalcij, cink, silicij, natrij, željezo, mangan, selenij itd. Osim minerala, pelud sadrži i sljedeće vitamine: tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), nikotinska kiselia, pantotenska kiselina, folna kiselina, karotin, rutin i vitamini A, K, E, C i D.

Pelud je vitaminsko-mineralni mix.
Sadrži i fitoestrogene, flavonoide i lecitin nužan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i razne vrste eteričnih ulja.

Sastav i boja mogu dosta varirati – možete vidjeti žućkasta, crvenkasta, a ponekad i crna zrnca u staklenkama. Takva raznolikost je normalna pojava.

Učinak peluda na ljudski organizam

Pelud je posebno bitan zbog sadržaja esencijalnih aminokiselina. Oko 30 g peluda sadržava dozu aminokiselina koje su dnevno potrebne čovjeku. Zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima, veganima, te svim ljudima koji ne unose dovoljne količine esencijalnih aminokiselina. U peludu nalazimo velike količine kemijskih elemenata u idealnim omjerima za ljudski organizam.

Pomaže organizmu kod obrane od bolesti jer mu povećava otpornost i ima protubakterijski učinak. Djelotvoran je kod iscrpljenosti organizma te usporava starenje organizma. ?Pelud je prirodni antioksidans kojeg se preporučuje osobama izloženima stresu, lošem načinu života i prehrane, ali i oslabljenom imunitetu.

Pelud pokazuje pozitivni učinak na rast i razvoj organizma. Povećava broj leukocita i eritrocita te time poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, jača koronarne arterije i mišićno tkivo srca.

?Enzimi u peludi povećavaju probavljivost unesene hrane i kao takvi mogu poslužiti kod nadimanja, konstipacija ali i učestalih proljeva.
?Potiče apetit i regulira apetit, pozitivno utječe na cirkulaciju krvi, jača krvožilje i kosu i poboljšava opće stanje organizma.

Konzumacija peluda

Pelud se može konzumirati sama ili s jogurtom, mlijekom, čajem itd.

Količina peludi koja se konzumira na početku je mala (1 zrno) te se postepeno tokom vremena povećava dok se ne dođe do jedne čajne žličice.

Na linku danaspelud smo istražili 9 načina kako upotrijebiti pelud u svakodnevnoj prehrani.

?Pelud se može konzumirati s drugim vrstama pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ), čak se i preporučuju jer imaju sinergijski učinak.

Na našim FaceBook stranicama možete vidjeti uživo snimljene video zapise s pčelinjaka uz ostale korisne savjete i zanimljivosti iz slatkog pčelinjeg svijeta.

Proizvodi od peludi

“Svako jutro žlica meda, bolestima prići ne da.”®

Viktorija Dolenec

Zadnji pogledani proizvodi