Ljekovita svojstva propolisa poznata su još od najstarijih vremena. Propolis sadrži više od 300 spojeva, 22 minerala i 7 vitamina. Propolis sadrži gotovo 30 flavonoida s jakim antioksidativnim djelovanjem za koje se drži da štite od pojave nekih vrsta tumora. Ispitivanjima njegova sastava utvrđeno je da ima ljekovita svojstva, zbog čega se sve više koristi u medicini, veterinarstvu, također služi kao odlično sredstvo za poliranje drvenih predmeta. Može se, koristiti u voćarstva kao vosak za cijepljenje i premazivanje rana na drveću.
U sastav propolisa ulaze razne smole i balzami, vosak, eterična ulja i pelud. Sastav propolisa, isto tako varira od mjesta paše, godišnjeg doba. Utvrđeno je, da je propolis sastavljen od oko 70 komponenata, od kojih je svega nešto vise od jedne trećine detaljno istraženo.

Propolis je prirodni antibiotik.

Pomaže zacijeliti rane na koži, smiruje nadraženo grlo i upaljeno zubno meso…Već su u prošlosti ljudi primijetili pozitivno djelovanje propolisa kod liječenja rana, kontuzija i kod podizanja imuniteta. Dokazano je da propolis u nativnom krutom stanju posjeduje kemopreventivni i protutumorski potencijal jer sprečava oksidativni stres u krvi, popravlja oštećenje DNK ,te povećava antioksidacijsku obranu organizma. Propolis pojačava učinak antibiotika i do 100 puta. Osim toga propolis ima protugljivičnu aktivnost, anestetičku, protuupalnu, i protuvirusnu aktivnost. Pčelama propolis ne služi kao hrana, već za zatvaranje rupa i pukotina u košnici, radi zaštite od hladnoće i neprijatelja. Isto tako, služi im za poliranje i dezinfekciju stanica.

Proizvodi od propolisa

“Svako jutro žlica meda, bolestima prići ne da.”®

Viktorija Dolenec

Zadnji pogledani proizvodi