Proljetni razvoj pčelinje zajednice

U osnove pčelarstva ulazi i bitan dio o proljetnom razvoju pčelinje zajednice jer proljetni razvoj pčelinje zajednice te brojnost pčela u ožujku i čistoća košnice, pokazuje nam koliko su uspješno naša društva zimovala.

Stvaranje jakih pčelinjih društava za proljetnu i bagremovu pašu smatra se najvažnijom operacijom za koju se pripremaju pčelari ovih prostora.

Proljetni razvoj jedan je od najvažnijih i najtežih perioda u životu jedne košnice, tj pčelinje zajednice, a tiče se optimalnog razvija društva do bagrema.

Nakon što utvrdimo stanje i brojnost pčela u zajednici, pozornost trebamo obratiti na zdravstveno stanje, (da li ima i koliko umrlih pčela na podnici i poletaljci) i prihranu (zaliha hrane u okvirima i njezin razmještaj).

Utopljavanje se vrši plastičnim folijama kojih ima kao novi proizvod na tržištu i mogu se vrlo povoljno nabaviti kod nas u trgovini.

Uloga utopljavanja je čuvanje stvorene temperature klupka pčela u kojemu već ima i manja ili veća površina legla ovisno o jačini zajednice, i na taj se način također smanjuje potreba za većom potrošnjom meda.

Osim toga utopljavanje će ublažiti nagle oscilacije u temperaturi( jutarnja temperatura i temperatura tokom dana), nepovoljan utjecaj vjetra te veliku vlažnost zraka.

Količina i kvaliteta hrane u košnici su od izuzetnog značaja. Neophodno je da svaka zajednica ima 8-15 kg meda u košnici. Naravno, to može varirati jer moramo gledati i jačinu te zajednice. Dobro hranjena i njegovana ličinkama daje kvalitetnu i produktivnu pčelu.

Sumnja u nedostatak hrane u košnici rješava se prihranjivanjem sa pogačama. U našoj ponudi se nalaze dvije vrste pogača:stimulativne po 11 kn /kg, i sa nozevitom po 11,50kn/kg.

Ako želimo stimulativno prihraniti pčelinju zajednicu sa sirupom, onda moramo pričekati toplije vrijeme i kada će noćna temperatura prelaziti 10°C, ali u malim dozama.

U ožujku ako je vrijeme povoljno, dolazi do intenzivnijeg razvoja društva, i potrošnja hrane se penje do 4-5 kg po zajednici. Uz hranu koju pčele imaju u košnici, unos peluda iz prirode se povećava i sve to pozitivno utječe na maticu i društvo i razvoj legla.
Ne smijemo zaboraviti na čistu vodu koja bi im trebala biti dostupna u svakom trenutku. Povodom toga, higijensku pojilicu (ili neki drugi izvor vode) bilo bi najbolje staviti na najsunčanije mjesto na pčelinjaku.

U vodu bi bilo poželjno staviti neko sredstvo koje će pospješiti zdravlje pčela. Od postojećih preporučljivih spomenuli bi: Nozevit, Lugolovu otopinu, EM Probiotik i ostale korisne preparate.

Također, prije glavne paše možemo koristiti jednookvirni blokator matice koji nam pomaže u kontroli Varooe u košnici, sprijećava rojenje pčelinje zajednice, povećava prinos meda… više o jednookvirnom blokatoru matice pogledajte ovdje

Nadamo se da ćete imati uspješan proljetni razvoj pčelinjih zajednica.

Zadnji pogledani proizvodi