Prodaja selekcioniranih matica za sezonu 2022

Predbilježbe za selekcionirane matice se primaju na broj telefona u radno vrijeme trgovine na 016181714 ili ih možete naručiti putem webshopa

Matica u pčelinjoj zajednici zauzima visoko mjesto. Kao što znamo, bez nje pčelinja zajednica ne može opstati. Baš zbog toga razloga matica mora biti kvalitetna jer o njoj ovisi cijelo društvo. Broj pčela ovisi o matici, a ako nema dovoljno radilica u košnici neće biti dovoljno meda- niti za samu pčelinju zajednicu, a pogotovo ne za pčelara.

 

Prodaja selekcioniranih matica

Matica je „majka“ svih pčela. Od nje pčele nasljeđuju sva vanjska obilježja i radne osobine. Prema nekim autorima (Laktić, Z.)matica na potomstvo prenosi mirnoću, sklonost rojenju, otpornost na bolesti itd.

Zbog svih gore navedenih uloga i zadaća koje ima matica u pčelinjoj zajednici, bitno je da je matica odgovarajuće kvalitete.

Svi pčelari su primijetili i znaju kako izgleda „starija“ matica te kakav ona ima utjecaj na cjelokupnu pčelinju zajednicu. Pčelinja zajednica s mladom jednogodišnjom maticom sakupi za 42%više meda od pčelinje zajednice za trogodišnjom maticom, a sa dvogodišnjom maticom za 20% više meda od trogodišnje matice.

Vjeroljub Umeljić: U svijetu pčela

Pčelar prilikom pregleda pčelinje zajednice, uvijek mora paziti na maticu i ne smije dozvoliti da pčelinja zajednica ostane bez matice u određenom vremenskom periodu. Ako ostanu bez matice, pčele će već nakon nekoliko sati početi prisilnu proizvodnju matice od dostupnog materijala, ali ne znamo kakve će biti kvalitete.

U tome dijelu uskaču profesionalni uzgajivači selekcioniranih matica, jer cilj selekcije je umnožavanje jedinki sa boljim genotipom i fenotipom u odnosu na pretke. Drugim riječima, želimo povećati količinu meda, želimo visoku produktivnost pčelinje zajednice. To možemo ostvariti uz pomoć mlade matice koja će pomoć svojih feromona pozitivno djelovati na cijelu pčelinju zajednicu.

 

 

Predbilježbe za selekcionirane matice se primaju na broj telefona u radno vrijeme trgovine na 016181714 ili ih možete naručiti putem webshopa

 

Zadnji pogledani proizvodi