Osnove pčelarstva: Stavljanje žice

Jedna od važnijih stvari kod pčelarstva je užičavanje okvira. Stavljanje žice je jednako bitno za pčelara početnika, kao iza dugogodišnjeg pčelara. Na žicu stavljamo satnu osnovu koju pčele potom popunjavaju medom i leglom. Stavljanje žice na okvir je dio osnova pčelarstva.

Bitno je kako stavljamo žicu, baš zbog toga što žica „podnosi“ teret meda.

Prije nego što stavimo žicu, neki pčelari koriste nitne ili zakovice koje se stavljaju u pripremljene rupe na okvirima. Nitne sprječavaju urezanje žice u okvir.

Žica bi trebala biti što napetija jer na taj način dobivamo čvrstoću i stabilnost koja nam je neophodna zbog satne osnove koju stavljamo na nju. Žicu možemo još dodatno napeti sa zatezačem za žicu.

Potom slijedi postavljanje satne osnove na žicu uz pomoć kotačića koji je namijenjen  za to ili uz pomoć transformatora.

Dolje možete vidjeti sve načine stavljanje žice na okvire, bilo LR okvire, AŽ okvire, okvir polunastavka ili Farrarov okvir.

Da bi lakše i brže stavljali žicu na okvire, u našoj ponudi možete nabaviti bušač okvira s 3 ili 4 svrdla. To u konačnici znači da vam za jedan okvir treba puno manje od 30 sekundi. Također, svaki okvir će imati isti razmak između rupa te će potrošnja žice i raspored rupa kroz koje prolazi žica biti još te će to sve pridonijeti stabilnoj satnoj osnovi na okviru.

Više o stavljanju žice i bušenju rupa na okvirima možete naći u knjizi U svijetu pčela

Na pčelaru je da odabere koji mu je način najprikladniji i najbolji. Vodoravno ili okomito ili kombinirano stavljanje žice…

Osnove pčelarstva
Stavljanje žice je osnovni dio osnova pčelarstva
Vodoravno užičavanje okvira-stavljanje žice
Stavljanje žice na okvire je osnovi dio pčelarstva.
U osnovnu pčelarsku opremu pripada i okvir za košnice.
Koraci u stavljanju žice na okvire-osnove pčelarstva

Najpopularniji proizvodi

 

Zadnji pogledani proizvodi