Utjecaj matične mliječi na astmu

Astma je upalna bolest dišnih putova koja se manifestira napadajima otežanog disanja, a okidač za te napadaje najčešće je vanjski alergen poput peluda, dima cigareta, životinjske dlake, a može biti i stres ili tjelesni napor.

Iz više studija s ukupno 311 bolesnika s astmom, kojima je davana mliječ pod jezik u dnevnoj dozi od 50 do 200 mg, kod 75% pacijenata je uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenju broja astmatičnih napada i znatno poboljšanje plućnih funkcija.

Kod 18 od 30 bolesnika oboljelih od astme i drugih kroničnih bolesti s autoimunom komponentnom, koji su uzimali 100 mg liofilizirane mliječi dnevno, zabilježeno je poboljšanje kliničke slike i statistički značajno smanjenje vrijednosti krvnih parametara koji ukazuju na alergijsku reaktivnost organizma.


Jedan dio znanstvenika smatra da je ključna ulogamatične mliječi u regulaciji neurovegetativnog sustava, posebno u poticanju lučenja adrenalina iz kore nadbubrežne žlijezde koji širi dišne puteve, dok drugi vjeruju u njen imunomodulacijski učinak kojim potiskuje alergijsku reaktivnost organizma. Također, treba uzeti u obzir da ona ima i protuupalno djelovanje.

Zabilježeni simptomi astme nakon uzimanja matične mliječi vjerojatno se mogu pripisati prevladavajućem utjecaju acetilkolina iz mliječi koji sužava dišne puteve u odnosu na bronhodilatacijski učinak (širenje dišnih puteva) izlučenog adrenalina.

U ponudi imamo svježu matičnu mliječ te matičnu mliječ u kremastom medu.

Kod ljudi koji nisu osjetljivi na pčelinje proizvode, a pate od astme, mliječ kao neškodljivi prirodni izvor mogao bi biti od velike pomoći kao dopuna njihovoj normalnoj prehrani.

  • Izvor: dr. Saša Radić: MATIČNA MLIJEČ-Prirodni stimulans

Zadnji pogledani proizvodi