Utjecaj matične mliječi na spolni, živčani, imunološki sustav

 Utjecaj matične mliječi na spolni sustav

Tradicionalno se u brojnim starim kulturama matična mliječ koristila za jačanje spolne moći te protiv sretiliteta, impotencije i frigidnosti.
Ispitivanja su pokazala da mliječ potiče rad i brži razvoj spolnih organa u životinja koje postanu i seksualno aktivnije. Utvrđeno je da naprimjer, prepelice i kokoši snesu više jaja kada im se daje matična mliječ.
Utjecaj na spolne organe se pripisuje pojačanom metabolizmu tkiva, ne samo zato što se cirkulacija krvi poveća za 75 puta, nego zato što mliječ sadrži parotein koji potiče rad stanica. Ona saadrži i tzv.biogene amine od kojih mnogi sudjeluju, zajedno s pantotenskom kiselinom iz mliječi u boljem funkcioniranju živčanog sustava što ima neposredan utjecaj na spolne organe. Također je poznato da je cink, kojem mliječ obiluje- vrlo važan mineral za spolne organe.

Stimulacija živčanog sustava

U istočnoazijskim zemljama, se već dugi niz stoljeća, matična mliječ koristi za poboljšanje psihomotoričkih i mentalnih funkcija.

Matična mliječ posebno djeluje na živčani sustav koji upravlja nesvjesnim aktivnostima u organizmu (vegetativni sustav).
S jedne strane podražuje komponentu koja koči te aktivnosti (parasimpatikus), a s druge pojačava lučenje adrenalina koji stimulira centar koji ubrzava rad organa (simpatikus)- zbog toga se smatra da matična mliječ uravnotežuje neurovegetativni sustav.

Intravensko ubrizgavanje mliječi pojačava disanje što se pripisuje njenom djelovanju na vegetativni sustav i na neposredan podražaj centra za disanje u mozgu.

Mliječ sadrži sve aminokiseline i neke njihove derivate te vitamine iz grupe B, od kojih su mnogi neophodni za normalno funkcioniranje moždanih stanica i prijenos nervnih impulsa kroz živčani sustav.

Tradicionalno iskustvo i neki eksperimenti ukazuju da mliječ stimulira živčani sustav i da bi mogla pomoći poboljšanju koncentracije, pamćenja, zapažanja, motoričkih funkcija i psihofizičke izdržljivostu kod ljudi.

Imunološki sustav

Znanstvenim istraživanjima je dokazano da matična mliječ uzeta na suta blokira oslobađanje histamina i smanjuje serumske razine antigen specifičnog IgE. To ukazuje da posjeduje imunomodulacijska svojstva, jer usmjerava imunološki sustav tako da potiskuje alergijske reakcije izazvane alergijama.
Vjeruje se da mliječ jača imunološki sustav zahvaljujuči 10-hidroksidekanoičnoj kiselini i gama globulin. Gama globlin je odlučujući faktor u borbi protiv upala te imunološki stimulans.

  • Izvor: dr. Saša RAdić: MATIČNA MLIJEČ-Prirodni stimulans

Zadnji pogledani proizvodi