Zasadi faceliju

Za nas nema ništa ljepšeg od odlaska na pčelinjak. Toplo sunčano vrijeme, ugodna temperatura, cvrkut ptica i zujanje pčelica koje idu od cvijeta do cvijeta. Svaka košnica je drugačija, svijet za sebe. Svaka pčelinja zajednica u košnici je drugačija od one kraj nje. Možemo satima stajati ispred košnice i gledati ulazak i izlazak pčela u nju, na leto. Njihovo guranje za ulazak u košnicu ‘tko će prije’, medeni slatki kaos.
U tome trenutku kada sam razmišljala kako su ova mala, dlakava stvorenja slatka, došla mi je misao o padu broja pčelinjih zajednica. Umiranju ovih slatkih malih stvorenja (pomoru pčela), bez kojih nema života na Zemlji (ali doslovno). Pčelice su zadužene za 80% oprašivanja biljaka, tu ne govorimo samo o oprašivanju cvijeća na livadi, tu govorimo o oprašivanju stabala jabuka, krušaka, marelica, o stabilnosti ekosustava, o hrani… Što će se dogoditi kada nestanu pčele?

Razmišljala sam što bih mogla napraviti, nešto sigurno mogu promijeniti. Mogu zasaditi faceliju. Pčele ju vole posjećivati, ako ju vole posjećivati uzimat će pelud i nektar koji će im pomoći u razvoju, osim toga dobra je za tlo. To sam samo ja, jedna, ali što ako će više ljudi zasaditi faceliju?
Jedna mala teglica, lijepog ljubičastog medonosnog cvijeća na balkonu. Ima puno balkona u mom kvartu, u Zagrebu, u Hrvatskoj…Stvarno, mogu nešto učiniti.
Potaknuti tom idejom odlučili smo pokrenuti akciju Zasadi faceliju za pčele 2019. #košnica #zasadifaceliju

Facelija je jednogodišnja medonosna biljka.

Podrijetlom je iz Amerike, a u Europu je unijeta početkom 19. stoljeća. Nalikuje korovu, naraste oko 60 – 90 cm. Počinje se granati već u
donjem dijelu stabljike. Na svakoj grani nalazimo grančice koje nose sitne cvjetove.
Na mjestu cvjetova stvara se plod u obliku čahure koji sadrži sjemenke. Na manjim grančicama naći ćemo jednu do dvije sjemenke, a na većim tri do četiri sjemenke.

Osim što je dobra za pčele, facelija spada u red leguminoznih biljaka što znači da njen korijen ima sposobnost vezati dušik iz zraka, što znači da pomoću zelene gnojidbe možemo popraviti/poboljšati tlo, zemlju.

Sjetva facelije
Faceliju možemo sijati u svako doba godine ako je vrijeme povoljno, a tlo pripremljeno za sjetvu. Ipak, najčešće je sijemo od veljače do
svibnja, a ako je vrijeme vlažno i u lipnju. Sije se na dubinu od 1,5 do 2 cm, širom ili u redove razmaka do 20 cm. Cvjeta 40-50 dana poslije sjetve.

Kako sudjelovati?
Jednostavno, dođete u Košnicu i uzmite za sebe, za mamu, za baku, za susjedu, za školu … Akcija traje od 27.5.2019. do 27.6.2019 ili do isteka zaliha.
FaceBook, Instagram: @kosnica.eu #kosnica #zasadifaceliju

Zadnji pogledani proizvodi