Zašto bi trebali ovu sezonu koristiti jednookvirni izolator matice?

LR blokator – izolator za maticu je alat koji se koristi u košnici kako bi pčelar dobio uspješnu i jaku pčelinju zajednicu na prirodan način.

1.Na koji način funkcionira jednookvirni izolator matice?

Tajna Košnica jednookvirnog izolatora matice je u tome što je je prilagođen životnom ciklusu pčela te na taj način ne ometa život pčela u košnici, već mu pomaže u istome. Okvir s otvorenim leglom koji se nalazi u blokatoru, je prirodna zamka za varou u koji ona dobrovoljno i sretno ulazi, jer je pronašla jedino otvoreno leglo pred poklapanje u košnici. 

2.Gdje se nalazi Varroa u košnici?

Prilikom korištenja jednookvirnog izolatora (blokatora) matice Varroa se nalazi na jednom okviru koji smo izvadili iz  jednookvirnog izlolatora matice.

3.Zašto se Varroa u košnici nalazi samo okviru koji se nalazio u jednookvirnom izolatoru matice?

U košnici koja nema jednookvirni izolator matice, znamo iz iskustva da se Varroa može naći na više okvira, rekli bi “košnica je s Varrom”. Kod košnica koje imaju jednookvirni izolator matice u jednom nastavku, to nije slučaj. Okvir s otvorenim leglom koji se nalazi u blokatoru, je prirodna zamka za varou u koji ona dobrovoljno i sretno ulazi, jer je pronašla jedino otvoreno leglo pred poklapanje u košnici. Tako pčelar puno lakše prati količinu Varroe u košnici jer se ona nalazi na samo jednom okviru u cijeloj košnici od svih 30 nastavaka (ako računamo da imamo plodište i dva medišta).

4.Da li jednookvirni izolator matice dobar za maticu i pčelinju zajednicu?

Jednookvirni Košnica izolator matice je specijalno dizajniran i napravljen od stručnjaka iz područja pčelarstva koji je prije prodaje prošao više godišnje testiranje na testnim pčelinjacima. Jednookvirni izolator matice je dobar za maticu- matica ima prostor te se slobodno može šetati po okviru gdje i kada god to poželi. Pčele u košnici s jednookvirnim izolatorom matice se ponašaju prirodno, jednookvirni izolator ih nikako ne ometa u radu.

5.Od čega je napravljen jednookvirni izolator matice i koliko traje?

Jednookvirni izolator matice je napravljen od prehrambene plastike i traje više godina.

6.Na što sve utječe jednookvirni izolator matice u košnici?

Jednookvirni izolator matice utječe na 4 načina na pčelinju zajednicu:

  1. rješavanje Varroe na prirodan način, bez tretiranja cijele pčelinje zajednice
  2. sprječava rojenje pčelinje zajednice
  3. povećava prinos meda u odnosu na košnicu bez jednookvirnog blokatora (izolatora) matice 
  4. lakša kontrola stanja košnice  
  5. prilikom korištenja blokatora-dobiju se izvanredni nukeluse tj nova društva
Jednookvirni blokator matice je idealan za početne pčelare jer na taj način upotpunosti imaju kontrolu nad pčelinjom zajednicom.

7.Kada se može koristit jednookvirni izolator matice?

Jednookvirni izolator matice se može koristiti u sezoni više puta. 

U toku pašne sezone, pčelar može planirati upotrebu blokatora kada njemu najviše odgovara. Vrlo je važno da se prekida ciklus razmnožavanja varoe sa okvir-zamkom“ koja se nalazi u jednookvirnom blokatoru gotovo na nulu Varroe u tom stadiju pčelinje zajednice.

8.Koja je tajna uspješnosti metode s originalnim Košnica jednookvirnim izolatorom?

Kod rada ovom metodom i blokatorom, pčelar dolazi u kontakt s pčelama u najvažnijim trenucima u životu i razvoju pčele, a isto tako i varoe. Deveti dan pčele poklapaju ispružene ličinke o varoa upravo osmi i deveti dan ulazi u ćeliju ličinke pred poklapanje. Okvir iz blokatora (deveti dan) u kojem počinje poklapanje ćelija, izvadimo iz blokatora i stavimo ga kraj njega, a u blokator u kojem ostaje matica stavimo izgrađeni okvir da ga matica ponovo zanese.

9.Koliko dugo traje jedna primjena blokatora za jednu pčelinju zajednicu?

Vrijeme koje se gleda je ciklus razvoja pčele: svaki 9 dan i tako tri tjedna (3×9 dana)

Osnovna zajednica se tijekom vremena 3×9 dana, u potpunosti očisti od varoe, pa nema potrebe za bilo kakvim tretmanom.

10.Na koji način jednookvirni izolator matice ulovi Varrou?

Za prvih devet dana koliko je matica bila u blokatoru, pčele su poklopile sve otvoreno leglo u košnici. Dakle u košnici je sve poklopljeno leglo koje izlazi prema redoslijedu zalijeganje 21. dan ili 24. dan, ako je trutovsko leglo. Varroa koja je u leglu tj. u košnici, postepeno izlazi van i kako po prirodnom nagonu za održanje, ona u roku par dana nastoji ući na ličinku pčele pred poklapanje. Pošto u košnici više nema otvorenog legla, Varroa traži i pronalazi samo taj jedan okvir koji smo mi pripremili. Taj okvir je zamka za Varrou. On je otvoren vrlo kratko, svega 4-6 dana (ovisno kako ga je brzo matica zalegla) i tada se poklapa. Kroz par dana (9 dana) dolazi drugi okvir iz blokatora, koji je isto otvoren nekoliko dana i Varroa isto tako ulazi u njega.

Upravo svaki deveti dan kada mijenjamo okvir u blokatoru, onaj okvir koji je bio prvi u blokatoru i sada je proveo u košnici ukupno 18 dana- vadimo iz košnice. S nekoliko takvih okvira formiramo nukleuse, kod kojih će poklopljeno leglo izaći u periodu od 4-6 dana, računajući 21. dan od zatvaranja matice u blokator. Tada u nukleusima dobijemo situaciju da nema ništa poklopljenog legla i on se tada može tretirati nekim sredstvom protiv varoe. Pad varoe može se prekontrolirati na podlošku podnice. Metoda je vrlo jednostavna, a učinkovitost je više nego izvanredna.

11.Što napraviti s okvirom koji je bio u jednookvirnom blokatoru matice? 

U metodi 3×9 dana, dobijemo tri okvira iz jednookvirnog blokatora matice.

  1. nakon 9 dana okvir A iz jednookvirnog blokatora matice, stavimo sa strane u košnicu, dodamo novi okvir B u jednookvirni blokator matice
  2. nakon drugih 9 dana (9 dana+9 dana)- 18 dana okvir A stavimo u nukleus koji ćemo formirati, a okvir B sa strane u košnicu te okvir C stavimo u jednookvirni blokator
  3. Okvir B uzimamo iz košnice te formiramo nove nukleuse, okvir C vadimo iz blokatora te ga stavljamo u košnicu da Varroa uđe u njega i da ga pčele poklope.
  4. Vadimo okvir C iz košnice te formiramo nove nukleuse.

13.Koji je najveći problem prilikom rada s jednookvirnim izolatorom matice?

Ako nemate označenu maticu s bojom, malo će vam trebati vremena dok ne nađete maticu u pčelinjoj zajednici, prije prvog stavljanja u jednookvirni izolator matice.

Matice se označavaju s bojom koja predstavlja godinu kada se matica izlegla. Više o tome pročitajte ovdje

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *