15 razloga zašto biste se trebali početi baviti pčelarstvom već danas

Pet dana provodite na poslu u gradu, a vikendima odlazite u prirodu u svoj voćnjak. Razmišljate kako bi htjeli još jedan dodatni hobi u prirodi? Mi vam donosimo 15 razloga zašto biste trebali krenuti u pčelarstvo već danas.

  1. Tekuće zlato

Prvi razlog zašto biste se trebali početi baviti pčelarstvom je vrlo lagan-imali bi svoj med. Med koji su proizvele vaše vlastite pčele Apis meliffera carnica, ima drugačiji okus jer je vaš. Kada pogledate svoju teglicu meda u vama se bude drugačiji osjećaji. Sreća. Poštovanje za prirodu. Zahvalnost. Ljubav prema pčelama. Počnete puno više cijeniti hranu. Počnete puno više cijeniti život.

2. Pčelinji vosak

Pčele ne proizvode samo med, tu je i pčelinji vosak. Pčelinji vosak se može koristiti za jako, jako puno stvari. Možete napraviti svoje vlastite ekološke svijeće od pčelinjeg voska. Možete ga koristiti u kozmetičkim pripravcima koje sami radite. Pčelinji vosak ima jako široki i veliki spektar djelovanja.

Pčelarstvo za početnike. U osnove pčelarstva ulazi i proizvodnja pčelinjeg voska

3. Pelud i propolis

Pelud je bogat proteinima i vitaminima B-kompleksa, a znamo da nikome nije na odmet jedan protein shake s prirodnim proteinima. Na priloženom linku možete vidjeti kako upotrebljavati pelud u prehrani. 

Propolis-najjači prirodni antibiotik. Možete ga koristiti otopljenog u otopini ili u kozmetičkim pripravcima.

4. Oprašivanje

Voćnjak će vam još više procvjetati zbog oprašivanja koje rade pčele. To im je i osnovna zadaća: oprašivanje biljaka.

5. Pčele su neovisne

Znamo, ova izjava zvuči upotpunosti radikalno, ali je istinita.

Pčele ne trebate hraniti svaki dan (osim u izvanrednim uvjetima). Ne trebate im nositi vodu svaki dan. Dovoljno je da negdje u voćnjaku stavite higijenski ispravnu vodu. Savršeno bi bilo da imate potok pored voćnjaka.  Ne, bara im ne odgovara te se mogu zaraziti s bolestima. 

Pčele ne vole previše uznemiravanje. One vole raditi svoj posao u miru,bez čovjeka. 

Pčele vole svoj posao i stvarno ga rade savršeno. Pčele su neovisne, samodostatne. 

6. Pčele vraćaju uloženo

Svi znamo da možete prodati med, pčelinji vosak, pelud, ali možete prodati i same pčele. Svake sezone u jednom trenutku na pčelinjaku dolazi do procesa koji se zove “rojenje”. Rojenje znači da pčele više nemaju dovoljno mjesta u trenutnoj košnici te jednostavno jedan dio zajednice s maticom “odlazi” iz košnice, tražeći novo mjesto- tako dobijemo dvije pčelinje zajednice. 

Ako vam nije u interesu povećanje proizvodnje pčelinjih proizvoda, onda ćete dobiti dvije pčelinje zajednice. Skoro svake sezone u jednom dijelu sezone dolazi do ovoga procesa prirodnog širenja pčelinjaka.

7. Pčelarstvo je za svakoga

U pčelarstvo možete krenuti kada ste u mirovini i najljepšim godinama svoga života ili kada idete u vrtić i tek vas čekaju najbolje godine života. Djeca su posebno zainteresirana za pčelinji svijet. Možemo reći iz privatnog života, oduševljena su.

8. Pčele možete staviti bilo gdje

Pčele možete staviti bilo gdje, naravno uz neka osnovna pravila za odabir lokacije. Više o odabiru lokacije pročitajte ovdje. U određenim dijelovima svijeta postoji i urbano pčelarstvo (pčelarstvo u gradovima), ali kod nas taj trend nije još krenuo. Iako smo mi pokrenuli projekt za pčele u gradu.

9. Sudjelujete u rješenju

Nabavkom pčelinje zajednice za svoj voćnjak, sudjelujete u globalnom rješavanju situacije u kojem se našao svijet- smanjenje broja pčela tj nestanak pčelinjih zajednica (CCD-kolap kolonija). Misli globalno, djeluje lokalno.

Bavljenje pčelarstvom kreće od nabavljanja pčelinje zajednice

10. Pčele su jeftin hobi

Kada uspoređujemo sve stvari koje trebaju za npr jednu kravi ili jednu pčelinju zajednicu. Držanje pčelinje zajednice je puno jeftinije od troškova hobija za kravu (osobno nemamo ništa protiv krava, konzumiramo njihovo mlijeko svakog dana), ali realno gledajući s ekonomske strane troškovi (potrebna oprema) su niži.

Za pčelarstvo vam treba košnica, pčelarsko odijelo, osnovna pčelarska oprema…više o tome pročitajte ovdje.

Pčele možete nabaviti i besplatno, kao što smo već gore naglasili o prirodnom procesu rojenja.

11. Vrijeme opuštanja

Prvi puta kada se približite košnici u svome zaštitnom odijelu, osjećate strah. Bojite se uboda, ali ubrzo shvatite da to nije tako. Pčele ne ubadaju samo tako. Znatiželjne jesu, to im se mora priznati, ali neće vas samo ubosti. Zujat će oko vas jer su znatiželjne, ipak ste došli do njihove “kuće” i zanimaju ih gost koji je došao.

Kada dođete drugi puta kod njih, već ćete primijetit drugačiji osjećaj. Primijetit ćete detalje pčelinje zajednice. Primijetiti ćete njihov svijet. Bitno je da ništa ne radite brzo, već normalni-lagani pokreti kod pčela. Pčele nisu po prirodi agresivne (govorimo za Apis melliferu carnicu), već samo ako se osjećaju ugroženo.

Pčelarstvo za početnike. Zašto postati pčelar? Osnove pčelarstva.

12. Košnica

Moramo priznati da se košnica savršeno uklapa u svaki voćnjak. Jednostavno, daje karakter okruženju u kojem se nalazi.

13. Top tema

Kada postanete pčelar, uvijek ćete imati tema za razgovor s ljudima oko sebe jer svi su fascinirani s pčelinjim svijetom. A ako nisu fascinirani s pčelinjim svijetom, onda nisu dovoljno informirani te tu nastupa vaša uloga kao pčelara da informirate ljude o važnosti pčela i zašto to volite.

14. Zanimljiva odjeća

Kao pčelar, imat ćete zaštitnu pčelarsku odjeću– vjerujte nam kada vam kažemo da ćete se osjećati kao super heroj u njoj.  Super heroj koji pomaže pčelama. 

15. Primjećivat ćete stvari oko sebe

Ulaskom u pčelinji svijet, shvatit ćete stvari oko sebe. Mala pčela koja ide od cvijeta do cvijeta i stvara tekuće zlato, magija. Primjećivat ćete leptire i prirodu oko sebe. Promijenit će vam se pogled na prirodu.

Mislim da smo vam dali dobre razloge, zašto biste trebali krenuti u pčelarstvo.

Naravno, mi u Košnici ćemo vas pratiti u stopu i za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju jer pčelarstvo je ljubav koja traje zauvijek.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zadnji pogledani proizvodi